5G ще донесе не само технологични ползи, но и икономически

Голяма част от вниманието към мобилните мрежи от пето поколение (5G) е съсредоточено върху технологичните възможности на разработката. 5G обаче обещава и доста сериозни ползи не само откъм техническата страна, но включително и в икономиката. При достатъчно добро развитие на нещата, 5G може да се окаже двигател за ръст на приходите в множество индустрии и да донесе трилиони долари на брутния вътрешен продукт на световната икономика.

Това показват множество проучвания и прогнози за пазарния ефект на 5G върху икономиките на различни държави и дори региони. Анализ на Vodafone Например прогнозира, че 5G може да добави 6.3 млрд. лири допълнителна стойност в производството на Великобритания до 2030 г. Благодарение на тази технология, ефикасността на производството ще се подобри.

Смели първи стъпки

„Едва започваме пътешествието на 5G, но от работата си с ford вече знаем, че технологията предлага огромен потенциал в производствения сектор. За да можем да го реализираме, трябва всички да работим заедно – правителството, регулаторите да създадат правилните правила и регулаторна среда, а компаниите да „прегърнат“ силата на иновациите и разбира се, мрежовите оператори да създадат тази мрежа на бъдещето“, коментира бизнес директорът на Vodafone Ан Шийхан пред 5G Radar.

Телекомът обръща внимание на безжичните 5G връзки във фабриките. Могат да се изградят частни 5G мрежи, които да осигуряват нужната скорост, ниска латентност и капацитет за пренос и обработка на данни от огромен брой устройства, сензори и сложно оборудване в реално време. Всичко това ще даде по-голяма прецизност на производството и ще улесни управлението и взимането на решения по-бързо и гъвкаво. Разбира се, подобна инфраструктура отваря вратата и за навлизането на изкуствен интелект и машинно обучение в заводите, което да даде непостижими в момента нива на автоматизация. Технологиите ще могат и да предвиждат проблеми и да предлагат предварителна поддръжка, за да се намали рискът от повреди и непланирани сривове.

Factory

5G ще даде възможност и за пълноценно използване на виртуална и добавена реалност в заводите и производството. Това включва управление на машини от разстояние, по-добро обучение на служителите, помощ в реално време докато сглобяват сложни машини, насоки при повреди и др.

Изглежда, че британските власти чуват тези призиви. „5G може да промени начина, по който Великобритания произвежда и ще има вълна от иновации през нашата програма за 5G тестове на стойност 200 млн. лири. Вече виждаме автономни автомобили в завода на Nissan, виртуална реалност в BAM Nutall и Vodafone използва роботи за лазерно заваряване. Ползите от 5G, като подобрена продуктивност, ефикасност и безопасност в производството са ясни и докладът на Vodafone ни показва как тази революционна технология ще ни помогне да се възстановим по-добре от пандемията“, казва британският министър на дигиталната инфраструктура Мат Уорман.

Още по-големи ползи за Европа

Пространствен доклад на Accenture обръща внимание на натрупващите се положителни ефекти на 5G върху европейската икономика като цяло. Според компанията между 2021 г. и 2025 г. 5G може да инжектира до 1 трилион евро в БВП на Европа. Още толкова пари ще се генерират чрез кумулативни ефекти от възхода на всяка индустрия и ще са директно следствие на 5G, смята Accenture. Освен това компанията очаква, че технологията може да създаде или трансформира 20 млн. работни места във всички сектори на икономиката.

Ефектът на 5G ще е различен в отделните държави. Очакванията са той да бъде най-голям в Германия, където може да донесе 182 млрд. евро в БВП и 4,6 млн. работни места. Заради малките си размери, България е в дъното на класацията, но не е на последното място. Прогнозите на Accenture са, че у нас 5G може да добави 4 млрд. евро към БВП и 90 000 работни места. По тези показатели страната е пред Словения, Хърватия, Кипър, Малта, Литва, Латвия, Естония.

Всички сектори на икономиката ще запишат ползи. При производството може да се очаква до 30% подобрение на продуктивността, 50% намаляване на времето за производство, 20% удължаване на живота на активите и 90% ръст на откритие дефекти. При земеделието Accenture прогнозира до 25% увеличаване на продуктивността, 20% намаляване на разходите и 15% ръст на добива.

При транспортната индустрия също ще има големи ползи. Свързаните в 5G мрежи коли, може да намалят ударите отзад с до 70% и да спестят 450 млн. евро разходи. Автоматизираните влакове ще възстановят над 440 млн. лири загубена продуктивност, а консумацията на енергия на железниците ще се намали с поне 20%. Умните енергопреносни мрежи пък може да намалят консумацията на електричество с 12% за всички.

5G ще помогне и в здравеопазването. Ще може да се увеличи броят на интензивните легла, които да се управляват от умни системи. Умните носими устройства и допълнителната апаратура ще позволят наблюдение на пациенти от дистанция, което ще намали разходите на болниците с 16%.

Глобален възход

Огромните очаквания към 5G не са по-различни и в останалите части на света. Анализ на BCG и CTIA прогнозира, че в рамките на това десетилетие 5G ще добави поне 1.4 трилиона долара към БВП на САЩ и ще създаде между 3.8 и 4.6 млн. работни места. Ползите от 5G също ще се усетят от всички индустрии.

PwC също очаква голям възход на икономиката, благодарение на 5G, при това за целия свят. Компанията прогнозира стабилно увеличаване на дяла на 5G в ръста на БВП за целия свят. Ако през 2021 г. 5G ще допринесе само с 0.1% за ръста на глобалния БВП, през 2030 г. то приносът ще е 1% и близо 1,4 трилиона долара само за въпросната година.

Най-големи ползи ще има в САЩ, следвани от Китай, Япония, Германия и Великобритания. „5G ще бъде ключов елемент от новата оперативна среда на компаниите, но за да се реализира потенциалът на технологията, ще е нужен стратегически подход“, казва Уилсън Чоу, един от управляващите партньори на PwC China.

Реализиране на максимума

Разбира се, за да се случи всичко това, ще са нужни усилия. Не е достатъчно просто операторите да изградят 5G мрежи. Индустриите активно ще трябва да търсят начини да се възползват от технологията и да имат желание да инвестират в 5G технологии. Тук конкуренцията ще има голяма роля. Много компании вече тестват различни 5G приложения, които да подобряват работния им процес. Това неизбежно ще провокира и останалите да последват примера им, ако не искат да изостанат.

Увеличеният интерес ще е стимул и за телекомите да изграждат 5G мрежите си по-бързо, както и да предлагат повече от техните възможности. Проблем могат да бъдат регулациите, като телеком индустрията вече многократно повдига темата и търси съдействие от регулаторите и правителствата. Браншът се нуждае от помощ и за убеждаването на потребителите, че 5G е безопасна технология. Разумните регулации ще са стъпка в тази посока, но ще са нужни и допълнителни усилия от операторите и бизнеса, за да може да се обърне внимание на позите о 5G.

Изграждането на балансирани регулации обаче е бавен и тежък бюрократичен процес. Той трябва да обхване всички аспекти на технологията, да обърне внимание на стандартите, на сигурността и т.н. Всичко това ще отнеме време дори и при много добре изяснени цели и „стегната“ процедура. Именно постигането на тези цели могат да се окажат основното предизвикателство пред 5G, за да може технологията да постигне очакваните резултати и да отговори на амбициозните прогнози за икономически възход.