200 хиляди сгъвания и разгъвания по-късно той продължава да е флагманът на Samsung

Представяме ви новия премиум сгъваем смартфон Galaxy Z Flip3 5G


Да отговоря веднага на първите въпроси — този мобилен телефон не е технологичен компромис, а изключително надграждане за Galaxy Z серията смартфони на Samsung. За първи път сгъваем телефон е оборудван със сертификат за водоустойчивост IPX8 – тоест освен да оцелява при допир с вода, устройството отговаря на още куп технологични изисквания. Повярвайте, да направите сгъваем смартфон, който да получи такъв сертификат, не е шега работа. И още — предният и задният капак на корпуса на Galaxy Z Flip3 5G са изработени от възможно най-здравото стъкло, използвано досега от Samsung. Едва ли ще запомните цялото му име, но може да проверите щателно за издръжливостта му, стъклото е: Corning Gorilla Glass Victus.

И все пак, основният въпрос несъмнено е за основния екран и как, по дяволите, работи той при сгъваем телефон. Няма какво да се лъжем, но при сгъваемите телефони винаги е бил правен компромис за сметка на външния вид. Понякога този компромис е бил в издръжливостта, друг път — в използваните материали и производителността, трети път в наличните функции. Новият сгъваем смартфон от Samsung е представител на третото поколение на Z серията на компанията. И, да, сгъва се на две; струва колкото други телефони от високия клас; водоустойчив е; вътрешният му дисплей е толкова добър, колкото и на другите премиум телефони; изглежда удивително добре; новите подобрени говорители го правят незаменим аудио-помощник и изобилства от функционалности.

Когато говорим за функционалности, една от основните, разбира се, е външният дисплей. При положение, че говорим за сгъваем телефон, то логично една голяма част от времето той ще стои затворен, ще ни спестява място, няма да го отваряме и времето, което прекарваме с мобилния ни телефон, ще намалее значително. В същото време е добре да имате възможно най-голяма функционалност при затворен телефон, която при Galaxy Z Flip3 5G се постига с четири пъти по-големия външен дисплей в сравнение с предишния модел. Когато за първи път използвах телефона, се опитах възможно най-дълго време да не го отварям, но това по никакъв начин не намали връзката ми с околния свят — имах възможност лесно да преглеждам известията и съобщенията си. Да не говорим, че сред новостите е възможността за видео във Flex режим и подобреното заснемане на бързи селфита през външния дисплей. Признавам — не съм пробвал как се прави селфи при затворен телефон, но съм сигурен, че е безпроблемно.

За сметка на това си поиграх доста време с плейлистите ми. Много исках да разбера как точно функционират подобрените говорители с аудио технологията Dolby Atmos, поради което отделих достатъчно време на различни музикални стилове. В един момент обаче, пълното потапяне в действието се получи, когато изгледах няколко филмчета от колекцията на Nowness — внушително HD качество, невероятна яснота на звука, дълбочина и пространственост. Как е възможно, казвате си, това да се случва от този малък телефон, който дължите в дланта си. Оказва се, че е възможно.

Самият телефон, впрочем, е с рамки, изградени от материала Armor Aluminum, който е най-здравият алуминий, използван някога в изработката на Galaxy смартфон. Усещането да държите това бижу в ръка е изключително. Впрочем, всички сме забравили какво е да ползваме сгъваем мобилен телефон, последният път по-вероятно е бил преди повече от 15-ина години. Принципно идеята при този телефон е да превърне един нормален мобилен телефон, който е голям за вашия джоб, в нещо по-компактно, без това да е самоцелно. Така телефонът намира лесно място в чантата, сакото, джоба, малката дамска чанта или стои естествено до минималистичното портмоне за карти на мъжа. Всъщност телефонът е колкото малко мъжко портмоне, но веднъж разтворен — вече е адекватен голям смартфон с 6.7-инчов екран. И макар сгънат да е малко по-дебел от обичайното, с което сте свикнали, той стои естествено и в никакъв случай не е труден нито за държане в ръка, нито е прекалено видим в джоба на панталоните ви. 

Когато говорим за джоба на панталоните, знаете колко са неудобни днешните големи телефони. При този модел нямате никакви проблеми. Когато сядате на бюрото си няма причина да го поставяте на масата, той може да стои в джоба ви, без да ви е неудобно. Възможно е да сте останали с впечатлението, че Galaxy Z Flip3 5G е насочен към дамите. Да, три от предлаганите четири цвята са по-скоро дамско ориентирани: ванилия, зелено и лавандула.

Моделът, който аз тествам, е в цвят мистично черно и стои изключително изискано, уверявам ви. Сгъваемият модел е истински технологичен флагман, налагащ тенденциите днес. Нещо повече — това е трето поколение модел от тази категория и може да сте сигурни, че технологично едва ли ще намерите по-модерен смартфон на пазара. В този модел са включени ключови подобрения, предоставящи най-доброто мобилно изживяване досега. Ненадминатата професионална изработка превръща телефона в устройство, което ще ви служи вярно. И дълго — макар основният дисплей да е защитен, тъй като това е сгъваем телефон, от Samsung са се погрижили да го подсилят допълнително и той е с повишена издръжливост. Това става благодарение на новия защитен филм от разтеглив PET материал, който надгражда предходните устройства от Galaxy Z серията с повече от 80 процента устойчивост и оптимизиране на слоевете на панела.

Тъй като започнахме с въпроси, да приключим с въпроси. Несъмнено един от наглед първосигналните, но всъщност много важен въпрос, е колко пъти може да се сгъва и разгъва един подобен мобилен телефон. За всичко това е проведен щателен тест. Крайният резултат, сертифициран от института Bureau Veritas, показва, че смартфонът издържа на 200 хиляди сгъвания и разгъвания. Ефективност от най-високо ниво, това е Samsung Galaxy Z Flip3 5G.

А кампанията по предварителните поръчки на Galaxy Z Flip3 5G и по-големия му брат Galaxy Z Fold3 5G продължава до 26 август (включително). Повече информация за отстъпките и бонусите можете да намерите тук: https://www.samsung.com/bg/smartphones/galaxy-z-flip3-5g/buy/