Galaxy, Galaxy, отвори се

Дръзките инженерни концепции винаги са ме привличали, особено в сегменти, където конкуренцията е изключително силна. Мобилният телефон днес е много повече от устройствo за комуникация и това не е новина. Когато рискуваш в тази категория, неизвестните са много. От една страна, консуматорите очакват атрактивен дизайн и висока функционалност, но от друга, в някакъв смисъл са традиционалисти. Когато Samsung представи трето поколение сгъваемо устройство в лицето на Galaxy Z Fold2, компанията всъщност направи немислимото за останалите — разшири наистина неочаквано много границите на мобилните изживявания, възможни с мобилен телефон.

В дни, когато си мислихме, че потребителските изживявания не могат да бъдат кой знае колко променени, Galaxy Z Fold2 представи нещо иновативно, впечатляващо, качествено и секси. Накратко — новото сгъваемо устройство е лъвски скок напред в сравение с предишните модели. Сега ще ви представя защо:

На първо място е внушителният преден дисплей. Този път в размер от 6.2 инча. Това означава, че не е нужно всеки път да отваряте телефона, за да вършите работа. Колкото до основния екран, той буквално променя революционно мобилния ви свят. Изработен от специалното ултратънко стъкло на Samsung, 7.6—инчовият сгъваем дисплей се отваря и — буум — очите ви се сблъскват с богатата цветова гама на Dynamic AMOLED 2X. Интересното тук е, че този голям екран всъщност успокоява очите. Проверих защо това е така и дали не се заблуждавам — оказа се, че екранът излъчва по-малко синя светлина, минимизирайки натоварването на очите. Нещо повече, този екран е изчистен от елементи, които разсейват окото. Също така, интелигентният дисплей регистрира за какво използвате мобилния си телефон и променя автоматично скоростта на опресняване. Ключовото тук е, че по този начин наистина значително се пести батерия.

На второ място мога да поставя приложенията. Сигурно технологично е възможно телефонът да се отваря и на пет екрана, но какво от това, ако приложенията не са адаптивни и не се възползват от това. Тъй като продуктивността е едно от важните неща, започнах теста с Gmail. Разликата е изключителна. От лявата трана виждате списъка с имейли, от дясната – самия имейл, който сте маркирали.

.

На трето място слагам впечатляващата изработка на този мобилен телефон, която е трудно да се опише с думи. Проектиран така, както трябва, този Samsung е с дизайн, за който може да мечтаете. Нали знаете онова усещане, което изпитвате, когато имате нещо в ръцете си, оглеждате го, вероятно подсъзнателно търсите несъвършенства, но тук но-скоро се сблъсквате с чувството за съвършенство. Сигурно се питате как точно се отваря и затваря този телефон, същото се питах и аз. Оглеждах няколко пъти, за да разбера как се е случило това инженерно съвършенство. Оказа се, че има скрита панта (Hideaway Hinge), която безпроблемно пасва към тялото на устройството.

Освен това плавността на движение на тази панта е от онези малки чудеса, които те карат да отваряш и затваряш телефона, за да се насладиш изцяло. Авангардният дизайн на пантата осигурява безупречно движение при сгъване и разгъване. Друг е въпросът, че Flex технологията на Samsung позволява да сгъваш телефона си под какъвто си искаш ъгъл. Видеоразговорът е чудо на иновацията с този телефон. Отваряш го под прав ъгъл, досущ като лаптоп и всичко работи някак лесно и интуитивно.

Когато стане дума за лаптоп, изведнъж продуктивността излиза пак на преден план. Някак интуитивно възприемам този мобилен телефон като нещо много повече. Затова темата за мултитаскинга е изключително важна. С две думи, когато става за Samsung Galaxy Z Fold2, мултитаскингът е безпроблемен. Възможно е отварянето на повече файлове от едно приложение по едно и също време, за бъдат разглеждани паралелно. Усъвършенстваният изглед за повече прозорци и непрекъснатостта на приложенията, дава възможност да бъдат отворени две приложения на предния екран, после да бъдат преместени на основния, да се отвори трето приложение с разделяне на екрана и да избираш къде и как да работиш. Какво значи това? Представете си, че водите комуникация с ваш колега. Отворили сте работен файл с нещата, които трябва да обсъдите, сблъсквате се с току що възникнал казус  — на трети екран отваряте браузър с Google, за да проверите за какво става дума, след това веднага допълвате и разработвате работния план, докато не спирате да комуникирате с колегата си. С плъзгане и пускане файловете се местят лесно. Което означава, че няма абсолютно никаква причина да се ровите из дълги менюта. Просто плъзгаш и готово.

Интересното при този телефон е, че когато го използваш няколко дни подред, изведнъж сам установяваш колко полезен е предният дисплей (при затворен телефон).Може би ще усетиш  и  че два пъти по-добре се справяш с онези приложения, които изискват екранът на телефона ти да бъде разтворен. Удоволствието, че имаш под ръка голям екран, е несравнимо – когато ти трябва, изполваш го по предназначение, когато не ти трябва, просто имаш на разположение едно технологично бижу в ръката си. Интересно е, че наличието на такъв телефон донякъде премахва необходимостта да носиш лаптоп или таблет през уикенда. Имаш в ръката си достатъчно мощно и продуктивно устройство и просто нямаш нужда от нищо друго. В някакъв смисъл, когато свикнеш да работиш с този мобилен телефон, той наистина се превръща в т.нар. game changer — тотално променя правилата на работа, на използване на подобен тип джаджи.

Не ми се иска да навлизаме в подробности за камера функциите и възможностите, които дава един телефон с толкова голям дисплей, тъй като те са неизброими. Всеки момент може да бъде уловен с невероятно качество, да бъде редактиран, кадриран правилно и куп други неща. Камерата предлага качество и възможност за контрол от възможно най-висок клас.

Вероятно интересен въпрос би бил батерията. Най-важното — тествах какво ли не, справя се отлично, зарежда се бързо. Не мисля, че е необходимо свръх щателно съпоставяне, защото адаптивната работа на мобилния телефон наистина пести батерия.

В някакъв смисъл, поне за мен е така, очакванията от камерата и батерията са потвърдени — те са отлични за премиум телефон и не мисля, че те са фактор за покупка или не.

Голямата новост тук е, че този мобилен телефон наистина променя начина, по който работите и се чувствате. Да не говорим, че практически едва ли има адекватна конкуренция, тъй че всяко сравнение е излишно.

Освен това при такива иновативни продукти, всяка нова генереция има съществени преимущества. Може да си представите колко усилия са вложени в усъвършенстване на всеки детайл. Взета е под внимание всяка бележка, свързана с предишните генерации. След продължително ползване, едва ли ще се сблъскате с нещо, което да не е интуитивно, което е важна характеристика за нов клас мобилен телефон. Едва ли някога ще знаем дали нововъведенията в сегмент като този — сгъваеми устройства — са достатъчни. Важното тук е, че този мобилен телефон наистина работи безупречно, всеки детайл е прецизиран, а инженерната му концепция и цялостният стабилен дизайн дават усещане за един удивително качествен смартфон. Нещо повече — това е устройство, което без съмнение разширява възможностите на мобилното изживяване. А нали именно това е причината производителите на мобилни телефони да работят по нови продукти. Този продукт не е самоцелен, а напротив — неговата цел е да ви помогне да използвате по-добре съвременните технологични възможности и Galaxy Z Fold2 се справя отлично с така поставената задача.