Как да слушате хубавите филми? Със саундбар на Samsung, естествено

Наскоро разказвах на един приятел как като малък гледах по много пъти в кино Сердика два филма — “Междузвездни войни” и “Амадеус”. Той, разбира се, беше искрено учуден. Не можеше да разбере защо, по дяволите, съм отделял толкова време на “Амадеус” като дете, вместо да гледам до побъркване “Междузвездни войни”, но това беше ситуацията.

Извън драматичната битка “Междузвездни войни” срещу “Амадеус” не бих казал, че някога съм отделял време с наслада, за да гледам филм с прекалено много звукови ефекти. Мисля, че истински хубавата звукова система за домашно кино трябва да се тества на тихи филми — там, където се говори, където има драматизъм на действието, когато някой от героите поема въздух, а ти — трябва да чуеш цялата акустика на това поемане на въздух. Какво по-ценно от това.

Звуците на ресторант, когато в далечината барман прави „Маргарита“, друг пали цигара, трети яде шумно паста, а други двама говорят приглушено. Всичко това е важно, съгласете се, онези малки и големи моменти, които създават напрежението, което от известно време наричаме “съспенс”.

Признавам, че онези времена, в които инсталирахме специални системи за домашно кино някак отминаха — първо кабелите бяха много, после кабелите ги нямаше, след това от всяка стена се подаваше тонколона, която веднъж работеше добре, друг път — не, защото трябваше специална настройка ту за филм, ту за спортно предаване, ту за музика. Сигурно не звучи достатъчно хайфистки, но е така — в един момент, особено ако искаш да се отървеш от многото вещи, искаш просто един телевизор и нищо повече. Максимум един високоговорител. Безжичен. Без да отричам изключителното аналогово удоволствие на старите лампови усилватели, на грамофонните плочи, на грамофоните, на невероятните слушалки, на аудифилските джаджи, тук говорим за изчистена картинна и звукова концепция, която просто работи.

И да, има такава концепция.

Тук неведнъж сме говорили за QLED телевизорите на Samsung, както и за екосистемата на компанията – било то смартфон, таблет, безжични слушалки. Една от класическите наслади, за която все не ни остава време да напишем, е т.нар. саундбар. Саундбарите на Samsung – онези въздълги високоговорители, които се поставят под телевизора, могат да бъдат характеризирани с едно — качествен звук, който те поглъща. Те са с адаптивен звук, което е изключително важно, заради това, което говорихме — еднакво добре чувате и новините, но и музикалното предаване, както и драматичния трилър. Саундбарите на Samsung са тествани и настроени в аудио лабораторията на компанията в Калифорния, където аудиоинженерите на компанията използват напредничави акустични технологии и най-модерно компютърно моделиране, за да предоставят перфектно балансиран и изпълващ помещението звук. Това е възможно, точно така, само от един саундбар, без да инсталирате n-броя допълнителни тонколони.

Ако се спрете на 546W, 9.1.4Ch Soundbar HW-Q950T например, който потапя със завладяващ и истински 9.1.4 канален звук, усещането е невероятно. Саундбарът с неговите 9 канала, 1 канал за субуфер и 4 канала, насочващи звука нагоре, те обгръща със звук от всички страни. Благодарение на новодобавените високоговорители с широк диапазон в двата ъгъла на устройството, звукът запълва пространството до задните високоговорители, за да подобри всяко съраунд изживяване.

Решението за инвестиция в саундбар е бързо и няма да съжалявате — в дома ви ще се озове технологично решение, което ще ви възхити от „архитектурна“, интериорна, стилистична, аудиофилска гледна точка. Поставен под телевизора Samsung, този саундбар — или който и да е от гамата на Samsung — не само, че скрива двата кабела, които неминуемо се спускат от телевизора. Без значение в какъв тип стая се намирате, високоговорителите вкарват в съдържанието, което гледате, аудио от с най-високо качество. Преживяването от киносалона или концертната зала се пренася в дома ти. Бързо се оказа, че съвсем не е необходимо да добавям задни говорители, тъй като това създава още главоболия за пространство и кабели, а и не е фатално – въпросният саундбар завладява с богат съраунд звук като на кино, без да претрупвам пространството. Да не говорим, че всеки саундбар се синхронизира с твоя телевизор Samsung и създава увлекателно звучене. Той комбинира и подобрява звука от предните, страничните и насочващите звука нагоре високоговорители на саундбара, както и от тези на телевизора, предоставяйки акустично изживяване на ново ниво. Тъй като сте в екосистемата на Samsung, всеки саундбар анализира звуковия сигнал, за да предостави максимално оптимизиран звук, съобразен с всяка сцена. Адаптавният звук ти позволява да чуваш ясно гласовете, дори при ниска сила на звука, така че дори приглушените разговори се чуват ясно.

Тук са необходими и малко важни факти, за да се ориентирате в гамата на Samsung. Като глобален лидер в производството на саундбарове, Samsung създава продукти, които се отличават с иновативна функционалност: от модела Q950T, който е избран за най-добрия саудбар в своя клас, до Q800T, набрал популярност заради мащабното си озвучаване, и така до S серията, посочена за най-успешната лайфстайл серия саундбарове от множество форуми за аудио-визуална техника. Samsung достига пореден връх в тази индустрия и през 2021 г. Нещо повече — Q серията осигурява на потребителите безкомпромисно качество, достигащо връхна точка, благодарение на Dolby Atmos и DTS: X. А посредством Accoustic Beam звукът, разпратен в 11 различни посоки, достига до всяка точка в помещението, тъй като използва множеството отвори в говорителя, включително и такива, поставени в задната му част. Тази технология миксира и възпроизвежда звука така сякаш идва точно от мястото на събитието, което наблюдаваме на екрана. Разработени от Samsung Audio Lab в сътрудничеството с Harman Kardon и, стъпвайки на експертния опит на двете компании, новите модели са по-интелигентни и по-свързани от всякога. За по-лесна интеграция в живота на потребителите, саундбар системите са оборудвани с Bluetooth, което позволява лесно и бързо свързване със смартфон, за най-високо качество на музикалния стрийминг, без излишни кабели.

Всеки саундбар на Samsung се инсталира лесно, буквално за минути, връзката с телевизора е интуитивна, както и работата след това. Трудно е да се опише колко хубаво звучи всичко. Понякога съм малко скептичен към новите устройства, които намаляват размери, успяват в малки кутии да набутат какво ли не, но номерът със саундбарите на Samsung е, че успяват в адекватна хармония с телевизорите Samsung да вършат звукови чудеса.