5G вече променя начина на използване на смартфоните, казва Ericsson

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще внесат големи промени в света на технологиите и дигиталните услуги. Това е твърдение, което съпровожда 5G вече години наред, като често беше приравнявано с типично рекламно говорене. Всъщност, то е факт и последният доклад на Ericsson го потвърждава.

Компанията е направила може би най-голямото проучване за тенденциите в 5G сферата до момента. Тя е провела 30 730 онлайн интервюта с притежатели на смартфони на възраст между 15 г. и 69 г. в 26 държави. Сред тях са държави, в които вече има действащи 5G мрежи и услуги за тях, както и такива без достъпна мрежа от пето поколение. Ericsson казва, че методологията на проучването покрива 1.3 млрд. смартфон потребители по целия свят, включително 220 млн. ползватели на 5G мрежи.

Резултатите от проучването вече са готови и показват, че 70% от потребителите на 5G очакват повече иновативни услуги и приложения и смятат, че има голям потенциал в тези мрежи. Като цяло 5G променя начина, по който хората използват смартфоните си  и отваря нови възможности както за тях, така и за бизнеса.

„Обновените“ смартфони

Днешните мобилни телефони предлагат повече компютърна мощ отколкото е била използвана за изпращането на хора на Луната. Основното ограничение на тези устройства е интернет връзката. 4G LTE мрежите са бързи, но не са съвсем подходящи за дълготрайно използване с високи скорости и стабилност на връзката. Затова много хора продължават да предпочитат да използват WiFi връзки и разчитат на LTE като заместител. Наличието на абонаментни планове с ограничен трафик също влияе на това решение.

Навлизането на 5G мрежите обаче променя това, отбелязва докладът на Ericsson. Обещанията за по-високи скорости, ниска латентност и стабилност на връзката мотивират хората да използват тази услуга повече. 20% от анкетираните потребители на 5G мрежи казват, че са намалили използването на WiFi след като са станали 5G абонати.

Освен това 5G потребителите прекарват средно по 2 часа повече седмично в използване на клауд гейминг услуги през мобилна мрежа, както и един час седмично повече в използване на приложения с добавена реалност спрямо LTE абонатите. Анкетираните казват, че са доволни от наличното, но очакват още иновации.

Още по-големи очаквания

Гладът за иновации не е единственото желание на 5G потребителите. Те искат технологията по-бързо да се развие и да стане масово достъпна, но не само като абсолютен брой хора, но и като покрита площ. Наличието на 5G покритие на закрито се оформя като едно от основното искане на потребителите – то е два пъти по-важно за тях отколкото скоростта или живота на батерията, посочват анкетираните в графиката по-долу. Разбира се, това не означава, че тези два фактора могат да се пренебрегнат, а по-скоро, че покритието на закрито изостава и трябва по-бързо да бъде наваксано.

Източник на изображението: Ericsson ConsumerLab

Паралелно с техническите предизвикателства, телекомите ще трябва да обръщат внимание и на другите желания на потребителите – повече услуги. Това вече се случва, като много мобилни оператори преработват абонаментните си планове и предлагат неограничен трафик, който комбинират с допълнителни услуги. Именно наличието на включени абонаменти към други услуги се оказва решаващ фактор за потребителите. Анкетираните споделят, че биха плащали с до 30% повече за 5G абонамент, в който са включени няколко допълнителни услуги.

Това е ясен индикатор и за продължаващата промяна в начина на възприемане и използване на смартфоните. Ако досега те са предимно допълнително устройство, което да осигурява връзка и базова комуникация в движение, с 5G мрежите то се превръща в основно устройство, чрез което хората работят, комуникират и се забавляват. А със сигурност и става своеобразен рутер за пълноценна работа от разстояние с помощта на лаптопа.

Всичко това става възможно благодарение на смартфона и 5G мрежите и позволява хората да са истински свързани навсякъде, където има покритие. Проучването показва, че има ясно изразено желание и очаквания от потребителите, така че телекомите могат да са уверени в успеха на 5G мрежите. Остава единствено този ентусиазъм да е и достатъчно търпелив докато всичко това се случи.

В доклада си Ericsson отбелязва и пет съвета как да се ускори навлизането и приемането на 5G мрежите. Повече за тях очаквайте съвсем скоро.