5G и COVID конспирациите

Едни от най-неочакваните събития, случили се по време на ранната вълна на COVID-19, са поредица от публични протести. Макар и привидно организирани в знак на протест срещу ограничителните COVID-19 мерки, присъстващите носят и знаци против ваксинацията и “Анти-5G” плакати. По това време тези протести са считани за незначителни, но поглеждайки назад, можем да разберем, че те представляват ранни и видими признаци на много по-разпространени опасения и координирани кампании, стремящи се да свържат COVID-19 и 5G технологията

Част 1: Здравните опасенията за 5G

Минали протести срещу поколенията мобилни мрежи (2G, 3G, 4G) вече са насадили идеята, че мобилната инфраструктура има негативен ефект върху здравето. 5G обаче работи по коренно различен начин в сравнение с предишните мрежи. 5G технологията е способна да осигури до 1000 пъти повече трафик на данни от съществуващите услуги. За да понесе тази огромна скорост, 5G използва сигнали с по-висока честота, наречени милиметрови вълни, които се препредават чрез стотици приемници на малки клетъчни мрежи. 5G все още използва съществуващите по-големи клетъчни кули, но те биват заредени със множество високотехнологични антени.

Опасенията идват от това как 5G ще увеличи скоростите в райони с по-ограничен обхват, което предполага, че 5G ще добави към настоящите нива на излагане на електромагнитни вълни (EMF), създадени от 4G мрежата. В допълнение, анти-5G активистите също изразяват своите здравни опасения около beamforming (технология, която усилва сигнала, излъчван към конкретно устройство) и по-високите честоти, при които 5G оперира.

Споменатите твърдения са напълно неоправдани, тъй като тези честоти все още не са йонизиращи и следователно са безопасни. Това бива доказано от едно от най-големите проучвания, проведено от Международната Комисия за Защита от Нейонизиращо Излъчване, която определя много от глобалните регламенти за радиационно излъчване. Те констатират, че 5G мрежите излагат хората на умерени нива на радиация и в следствие няма предвидими рискове.

Освен за COVID-19, протестиращите и активистите са загрижени също и за социалните трансформации, свързани с 5G. Те често отбелязват, че 5G води до създаването на повече центрове за данни, които могат да увеличат въглеродните емисии и излагането на електромагнитни вълни, вредящи на природата.

Част 2: Конспирацията

Съществуват два вида конспирации, свързани с 5G-COVID-19. Първата версия предполага, че радиацията от 5G понижава имунната ви система, което ви прави по-податливи на вируса. Схващането, че някакво радиационно излагане може да отслаби общия ви имунитет съответства на твърдението, че продължителното излагане на електромагнитни вълни (EMF) може да причини рак. Тази теория е вече кръжаща сред анти-5G кръговете, но когато коронавирусът се появява като директна заплаха за имунната система, теорията бива възприета в много по-голям мащаб.

Втората и по-известна конспирация се разграничава от опасенията, свързани с излагането на EMF. Вместо това, тя твърди, че 5G е директен причинител на COVID-19. Има редица вариации около тази конспиративна теория. Сред по-забележителните от тях са следните неверни твърдения:

(а) Пандемията COVID-19 е измислена с цел да се прикрият пагубните ефекти на 5G лъчението

(b) COVID-19 произлиза от градът Ухан, който „е бил една огромна тестова лаборатория за 5G“. Още по-фантастичната версия на тази теория претендира, че пандемията е „проектирана от Бил Гейтс, в опит драстично да се намали нарастващото население на планетата.

Конспирацията истински превзема медиите, когато редица известни личности започват да я разпространяват. Американецът Woody Harrelson публикува видео в Инстаграм, в което твърди, че показва как “китайски граждани разрушават 5G антени”, a в друга публикация изразява мнението си, че „Ухан е първият„ умен” китайски град, възползвал се от по-бързата 5G мрежа“. Тъй като тези знаменитости имат голяма аудитория в социалните мрежи, конспирацията придобива популярност сред най-влиятелните глобални медии. В резултат, анти-5G активисти започват усилено да се появяват по новините, а здравните служители все по-често биват притискани да изкажат мнение по темата.

Част 3: Въплъщението на конспирациите - протести и палежи

Конспиративните теории, които възникват, подклаждат отрицателното отношение към 5G. Явният ръст на протестната активност по време на пандемията предполага, че ангажираните 5G активисти са поне частично подбудени от нашумялото внимание. Великобритания, Австралия и други държави дори предприемат преки мерки против разпространението на 5G. Действията им са плод на опасенията, че тази технология би могла да навреди на имунната система, опасения, свързани със стари дискурси около телекомуникациите и рисковете за здравето.

За разлика от Австралия, където протестиращите до голяма степен, ако не и изцяло, се съсредоточават над публични демонстрации, 5G протестите в Обединеното кралство са далеч по-категорични. 5G кули из цялата страна многократно стават жертва на палежи – в периода между април и май 2020 77 кули биват подпалени, давайки тласък на подобно поведение и в редица други страни, включително и Австралия. Злоупотреби се наблюдават и спрямо техници, инсталиращи мобилна инфраструктура. Съществува явна връзка между тези атаки, започнали едва след началото на пандемията, и конспирациите, свързващи 5G с COVID-19.

Част 4: От конспирация до промяна в законодателството

Въпреки че COVID-19 засилва вниманието, насочено към анти-5G кампаниите, пандемичната конспирация дава само бегъл поглед над глобалното движение против разпространението на 5G. Тази кампания е само малка част от дългогодишните опасения за здравето, свързани с мобилните мрежи. В резултат на това, телекомуникационният сектор и правителството стават по-загрижени за нарастващата вълна от анти-5G разпространение, отколкото за пандемичната конспирация.

Всъщност тези дългосрочни опити за прекъсване внедряването на 5G са относително комплексни. Анти-5G активистите не просто разрушават инфраструктурата и разпространяват невярна информация във Facebook. Те стратегически се ангажират с политически реформи, наред с международните правителствата, които все повече започват да оценят последиците от въвеждането на 5G.

В заключение, въпреки че активистите имат пълното право да изискват отговори относно радиационното излъчване на 5G, техните твърдения са напълно опровергани от споменатото проучване на Международната Комисия за Защита от Нейонизиращо Излъчване. Що се отнася до теорията за 5G-COVID-19, не съществува нито едно академично изследване, което доказва връзка между двете.