Kипър навлезе в 5G ерата

Кипър официално влезе в ерата на телекомуникационните технологии от петото поколение. От регулаторния орган на страната съобщават, че високоскоростните 5G мрежи вече покриват 70% от населението.

Местният мобилен оператор, Cytamobile-Vodafone, предлага 5G скорости до 1GB. Цялостната инфраструктура е изградена от Huawei и Ericsson, които са доставили необходимото оборудване.

Huawei и Ericsson си партнират в развитието на 5G технологиите . Наскоро шефът на шведската копания заяви, че ограничаването на Huawei в някои европейски държави противоречи на всички декларации за подкрепа на свободния пазар и конкуренцията.

Главният изпълнителен директор на Cyta, Андреас Неоклеус, нарече разработката “скок в революционно бъдеще”. Той сподели че компанията очаква да достигне покритие на 98% от населението през първата година. Всички абонати на Cytamobile-Vodafone ще имат достъп до 5G без допълнително заплащане, при условие че притежават 5G устройство, сертифицирано от Cyta.

Министърът на иновациите Кириакос Кокинос сподели: „5G мрежата поставя основите за надграждане на живота ни, развитие на бизнеса, напредък на икономиката, и трансформация на Кипър в дигитално общество с еднакви възможности за всички“. Той твърди, че въвеждането на ултра-високи скорости ще задвижи напредъка в науката, медицината и умните градове.

„Икономиката на Кипър ще се възползва не само от възможностите предоставени от 5G, но и от спада в цените на интернет връзкитe и създаването на 2 милиона нови работни места в ЕС за учени, работещи по развитието на новите функционалности“, каза Кокинос.

Кокинос заяви, че държавата ще допринесе с €35 млн. за 5G мрежова инфраструктура, за да достигне селските райони, които не са жизнеспособни за частния сектор.

През следващите месеци Кипър очаква предоставянето на още три 5G мрежи, тъй като бяха издадени четири честотни лиценза на операторите Primetel, Epic и Cablenet.