Председателят на КРС Иван Димитров: ексклузивно интервю

На 2 февруари 2021 година КРС обяви търг с тайно наддаване за издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz. Търгът е за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, позволяваща предоставянето на електронни съобщителни услуги (режим на работа TDD), с национално покритие.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията гостува на слушателите на Дарик в обзорното предаване “Седмицата на Дарик” на 13 февруари за повече подробности.

Основна тема на разговора бе 5G технологията и развитието на съобщителните мрежи в страната.

Пандемията допълнително подтиква хората да ползват все повече електронните устройства, а се очаква до 15 процента ръст на устройствата, които могат да използва технологиите от пето поколение, посочи Иван Димитров.

Що се касае до финансовите параметри на търга, господин Димитров посочи, че над 80 млн. лева приходи ще има към бюджета по тези процедури.

Той разказа за бързите мрежи, които намират приложение във всички области на живота – от образованието, през транспорта, до медицината.

Съпротивата срещу изграждането на 5G мрежите също бе тема на разговора. Според него, липсата на достатъчна информация води до неразбиране.

Тези мрежи са изследвани на европейско ниво, както и у нас, има и наредби, които в страната са значително по-строги от европейските, посочи председателят на КРС.

Ще бъде изградена и платформа, от която всеки гражданин ще може да прочете и да е информира за всичко свързано с тези нови технологии.

Цялото интервю вижте тук: