Теодосий Теодосиев за 5G: “Категорично това не може да има нищо общо с рака”

В ексклузивно и обширно интервю за egoist.bg  Теодосий Теодосиев говори за конспирациите, морала и инверсията на ценности днес. Деми Милчева разговаря с Учителя Тео за образованието – истинската противоположност на конспирациите.

егоист: Конспиративна теория, която всява страх в хората е възможността новата високотехнологична 5G мрежа да навреди на здравето им. За възможни резултати от действието й се спрягат – рак и други болести. Възможно ли този интервала между 2.4GHz и 5GHz да навреди на човешкото здраве, да увреди човешката клетка?

Теодосий Теодосиев: Когато една антена излъчва, интензивността намалява с квадрата на разстоянието. Значи на 100 пъти по-голямо разстояние, 10 000 пъти по-малка интензивност има. Това работи като микровълнова фурна. Трябва да усетиш. Ако си вкараш ръката в микровълновата фурна, започваш да усещаш нагорещяване. Щом не усещаш нагорещяване, значи няма проблем. Ако от температурата се получава рак, значи африканците до един трябваше да са болни от рак. Категорично това не може да има нищо общо с рака.

егоист: А с друга болест?

Теодосий Теодосиев: Не! Тук имаме т.нар скин ефект. Повърхностен ефект. Колкото по-високочестотно е лъчението, толкова по-малко то прониква във вътрешността на проводниците. Досегашните мрежи са по-нискочестотни и лъчението им прониква на по-голяма дълбочина в човешкото тяло, за тях обаче не се вдига шумотевица. Според мен в случая мотивацията за разпространяването на страхове е форма на нелоялна конкуренция. Така че, това са поредните градски легенди, които се разпространяват от хора, които не знаят физика.

Та, това са глупости, може да се търси и ноцебо ефект. Обратен на плацебо, а именно човек да се разболее без да е бил болен. На психическа основа.

егоист: Технологиите навлизат бързо в живота ни, а хората вместо да са будни участници в процеса като страна по случая, изпадат в страхове, които ги спират да обърнат внимание на ползите, на използването. Как виждате вие това развитие на 6-тата технологична революция?

Теодосий Теодосиев: Първото, за което мисля е, че колкото по-умни стават машините, толкова по-глупави стават хората. В момента, в нашата математическа гимназия, 2/3 от учениците в 9-ти клас не могат да смятат дроби. Математическа гимназия! Няма изобщо смисъл да споменавам какво се случва с обикновените училища. Функционална неграмотност! Хората не четат! (целият материал е на еgoist.bg)