Доц. Росен Калпачки: “Вредни всъщност се оказаха 2G и 3G мрежите”

Всички негативни ефекти, които са ни известни до момента, са доказвани в условията на по-ниски мрежи. Това са 2G и най-много 3G.” В това е категоричен пред Дарик радио един от най-добрите невролози в България доц. Росен Калпачки, който е началник на Клиниката по неврология в университетската болница „Св. Анна”.

По-бързо, по-лесно, по-вредно. Това е тълкованието на множеството конспиративници, току що дали своя двугодишен дан за поредния добър 4G телефон. Защото 5G скоро няма да бъде резонен у нас, а пък и нали говорят, че тези мрежи облъчват толкова, колкото да можем да си позволим утехата, че нямаме нужда от 5G смартфони. Така не само аргументираме покупката си на морално остарял апарат, но и се презастраховаме, че няма да сме съпричастни, когато видим друго мъртво гълъбче, освен популярното, заснето при ремонта на графа. Е, да, ама не…

Истината е, че в края на 2018 година в социалните мрежи се разпространи холандски клип, който илюстрираше, че тест на 5G мрежа е довел до смъртта на 300 птици. Постфактум видеото се оказа „fake”, но темпото, което беше набрало, го остави в съзнанието на хората дотолкова, че да могат с чиста съвест да превърнат конспирацията в реалност в своите глави.

Въпреки, че проучването за евентуални вреди от 5G ще продължат, един от най-важните факти, които трябва да се знаят, е че вълните, които използват мрежите от пето поколение, не са в графата йонизираща радиация.  Тоест, те нямат възможност да йoнизиpaт и променят ДHK-тo на човек, така че клетките да мутират.

Единственото категорично доказано към момента е, че 5G вълните могат да бъдат източник на топлина. Но това не е трудно за обяснение, след като радиовълните всъщност представляват светлина, а разликата е само в честотата.

Много скоро имах основание и възможности да се запозная със всичко, което напоследък излезе като наука за тези 5G мрежи. Категорично мнението на науката на този етап е, че няма връзка между наличието на мрежите от пето поколение и влошаването на човешкото здраве. Разбира се, 5G мрежата дава основание човек много по-дълго да седи пред компютъра, таблета или лаптопа. Това обаче, ако само по себе си уврежда човешкото здраве, не трябва да се възприема като ефект от 5G мрежите,” твърди Калпачки.

Това добре, може би малко успокоява привържениците на конспиративни теории, но остава другият проблем, че ще вземат насила да ни ваксинират…

“Мрежите от пето поколение правят нещата много по-лесни и много по-бързи. Но директен негативен ефект върху човешкото здраве 5G мрежите нямат,” завършва експертът. 

Еми, не. Аз няма да се ваксинирам, ама смартфона с нов, който поддържа 5G мрежи, с удоволствие ще си сменя…