Доклад на Ericsson: до края на годината 1 милиард души ще имат достъп до 5G

Припомняме – през 2018 година в доклада “Ericsson Mobility” беше написано, че до 2024 година около 1,5 милиарда души по света ще ползват 5G. Днес, благодарение на по-бързото развитие на технологиите и коронавирус-пандемията, която ускори необходимостта от въвеждане на нови технологии, вече 1 милиард души имат достъп до 5G. И това е само началото.

Не е изненада, че в току-що публикувания доклад Ericsson Mobility Report 2020 основна тема е влиянието на коронавируса. Както се оказа, пише още в началото на обширния материал, “днес необходимостта от добра свързаност е фундаментална”. Когато толкова много хора трябва да работят от вкъщи, връзката наистина е ключова.

При все това, данните не бива да объркват – това, че   Ericsson потвърждава за достъп до 5G-технология на 1 милиард души, не означава, че това е и броят на реалните ползватели.

Причините са много – най-вече липсата на адекватни устройства за целта.

Коректно би било да се каже, че броят на абонатите за 5G-услуга всъщност е меродавната цифра, а според докладът на Ericsson към края на годината ще бъде достигната цифрата от 220 милиона активни абонамента (основна причина тук е истинския бум в Китай).

Поради липсата на достъпни 5G-устройства към този момент не се наблюдава отдръпване от 4G LTE. Очакваше, че ако 5G-устройствата станат достъпни и по-масови, телекомуникационните компании сами ще се отдръпнат от LTE като до средата на 2023 година 5G и LTE ще имат еднакъв брой ползватели, а след това 5G щe остане предпочитаната технология. Тазгодишният доклад твърди, че поне до 2027 година няма да има отчетлив превес на 5G.

Тук е интересно да се направи съпоставка на ръста на 4G от момента на въвеждането му, съотнесен към аналогичния ръст на 5G, също от момента на въвеждането му. Данните показват, че ръстът на 5G ще бъде по-бърз и повсеместен от този, който 4G показа в годините 2009 – 2017.

Какво обаче се случва с 5G-устройствата, защото там се крие разковничето за ръста на тази технология?

Към този момент, включително новите модели iPhone, на световните пазари се предлагат около 150 разновидности на 5G-мобилни телефони. Ако се очаква до 2026 година поне половината от мобилния трафик в света да се осъществява през 5G, то тези мобилни телефони трябва да станат повече (най-лесно това става като поевтинеят). Към този момент в Китай се предлага 5G-телефон на цена около 500 лева, което все още е високо, спрямо очакванията на пазара.

Глобален месечен трафик в ексабайти на месец

Още нещо важно – широколентовият достъп на домакинствата до Интернет днес се случва най-често чрез кабел – независимо дали става дума за оптична или друга мрежа, връзката не е безжична. В същото време се наблюдава глобален ръст на т.нар. безжични фиксирани мрежи или FWA (съкращението идва от Fixed Wireless Access). Това са бързи връзки, като оптичните, но напълно безжични и – най-важното – задължително фиксирани. За да има такава връзка, крайният клиент се нуждае от конкретно устройство (CPE – customer premises equipment), което не се движи.

Компаниите, които предлагат услугата FWA са малко над 200. За сравнение – само преди година те са били 108. Докладът на Ericcson допълва още, че от всичките 2 милиарда домакинства по света с достъп до Интернет, около 1,2 милиарда. Тоест около 60 процента от световните ползватели имат необходимост от бърза и качествена връзка. С навлизането на 5G ще се увеличи и делът на въпросната фиксирана безжична връзка – далеч по-лесно е да имате бърз Интернет така, отколкото да разчитате на прекарана оптика. Според доклада около 70 процента от домакинствата през 2026 ще имат бърз достъп до Интернет.