Huawei продължава с ръста на приходите, въпреки санкциите на САЩ

К

итайският производител Huawei продължава да увеличава приходите и печалбата си през третото тримесечие на 2020 г. Това се случва въпреки все по-строгите санкции, които САЩ налагат на компанията, което удари сериозно основните ѝ бизнеси – смартфоните и телеком оборудването. Както и агресивната политика на Вашингтон в която се опитва да накарат своите съюзници да забранят на Huawei да доставя и изгражда 5G мрежите си с нейни решения.

Ръст в тежки времена

huawei-network

Китайският гигант обяви ръст на приходите от 9.9% през деветмесечието на годишна база. През периода януари-септември, компанията е получила постъпления в размер на 671.3 млрд. юана или около 100 млрд. долара. Тя отчита и марж на печалбата от 8%, което, трябва да е равносилно на около 8 млрд. долара.

0
млрд.
долара приходи отчита Huawei през януари-септември 2020 г.
0
%
е маржът на печалба за периода

Това са и единствените данни, които Huawei предостави тази година за третото тримесечие. Компанията по принцип се води частна, но досега проявяваше доста прозрачност и предоставяше в детайли, своето бизнес представяне. В последното съобщение, няма разбивка за представянето на отделните сегменти и други позитивни статистки.

Коментарът на Huawei е единствено, че покрай COVID-19 пандемията, производствената верига е изправена пред затруднения, което е повлияло на резултатите. Въпреки ръста, той е значително по-нисък от същия период през 2019 г. Тогава, приходите бяха нагоре с 24% спрямо 2018 г., въпреки, че нивата на печалбата се запазват в рамките на 8%.

Ръст за сметка на кого

Huawei-mate-40-pro-series

Huawei се представя сравнително добре предвид ситуацията от последната година. САЩ ефективно я блокираха да използва лицензираната версия Android и услугите на Google за своите смартфони. Което прави устройствата ѝ доста трудни за продажба в Западна Европа и развитите страни.

От средата на септември, Вашингтон я лишиха от производството на собствените ѝ процесори Kirin, които тя използва за умните си телефони и в 5G решенията. Въпреки всичко, Huawei представи в края на октомври своя флагман Mate 40 Pro, който използва последния модел чипсети на компанията.

Заради всичко това, не е случайно и следното изречение от обявяването на резултатите за третото тримесечие на китайския гигант:

„Компанията продължава да прави всичко необходимо, за да оцелее и намери път напред, както и да изпълни своите задължения към клиенти и подизпълнители“.